• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Екскурсія до літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка

Екскурсія до літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка

2015-06-04

/Files/images/DSC08952.JPG

4 червня 2015 року учні 2-А класу (класний керівник Бєляєва І.П.) відвідали літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, перший музей Кобзаря, створений 1928 року, який висвітлює київський період його життя. Школярі навіть не очікували, що а самісінькому осерді Києва, усього за кілька десятків метрів від майдану Незалежності, стоїть в обіймах високого дерев’яного паркану звичайна українська хата. За самим парканом — характерний для київських садиб ХІХ століття фруктовий садок та розкішний квітник, а найбільше диво - старезна шовковиця у глибині двору- сучасниця Тараса Шевченка, який навесні 1846 року поселився у цьому будинку і, було, походжав присадибним садочком.

Діти побували в «кімнаті Шевченка», побачили його робочий стіл, на якому представлені унікальні експонати: ручка, перо, чорнильниця, кавник, баклажка Т.Шевченка, люлька, подарована поету М. Костомаровим. Уявіть собі, ці речі «пам’ятають» Шевченка! Особливий інтерес викликали літній костюм Шевченка, солдатська сорочка і сорочка, подарована сестрою, з оздобленим лиштвою коміром.

Особливу атмосферу присутності Шевченка-художника зберігає майстерня на мансарді — учні неначе потрапили у чудовий куточок Києва середини ХІХ століття. У старовинній скрині зберігається одяг того часу, отже модниці 2-А класу мали нагоду приміряти «кохту» ХІХ століття. Тут багато граверного приладдя й самі офорти Шевченка. А ще в майстерні є оригінальний розкладний стільчик на дубових ніжках, обтягнутих мішковиною, та етюдник, фарби, «фірмові» італійські та саморобні вугільні олівці, пензлі — словом, усе те, з чим Шевченко ходив на етюди.

Незабутні враження залишились у школярів після відвідування музею.

Кiлькiсть переглядiв: 82

Коментарi